måndag 29 juni 2009

Diakonia diskuterar kapitalflykt i Almedalen

Solen skiner över Visby och Almedalsveckan. Diakonia är i vanlig ordning på plats för att försöka lyfta frågor som delvis befinner sig i mediaskugga och människoöden som är allt annat än solskenshistorier.

Idag har vi lanserat en rapport, Kapitalflykt – Fattigdomsbekämpningens svarta hål, som belyser det faktum att fattiga länder varje år dräneras på mellan 850–1000 miljarder dollar per år. Största delen består av att företag och individer på laglig och olaglig väg försöker minimera skatt. Detta sker till exempel genom en intern manipulerad prissättning och via slutna skatteparadis som finns runtom i Europa.

Rent konkret innebär det att fattiga länder dräneras på resurser som skulle kunna göra dem mindre biståndsberoende och mindre sårbara för finanskrisen. Pengarna behövs verkligen. Enligt Världsbanken kommer den globala finanskrisen resultera i att 90 miljoner fler människor i världen hamnar under fattigdomsstrecket i år.

Kapitalflykt och skatteparadis har med den finansiella krisen plötsligt hamnat högt upp på den politiska dagordningen. G20 länderna har prioriterat detta, eftersom kapitalflykten också drabbar rika länder. Små steg har tagits mot ett mer öppet och ansvarsfullt finansiellt system. Men mycket mer kan göras.

Mer om detta kan du läsa i Diakonias rapport på vår hemsida. Du kan också se ett inslag på SVT:s Rapport som uppmärksammar vår rapport.

Penny Davies, Diakonia, Policy Officer utvecklingsfinansiering, på plats i Almedalen