lördag 6 december 2008

Global aktionsdag för klimaträttvisa!

Efter nästan 20 timmar på fem olika tåg kom jag till slut fram till Poznan sent igår kvall. Trött, men samtidigt spänd av förväntan inför de kommande dagarna... Här i Polen pågar just nu FN:s klimatförhandlingar och mer än 11000 deltagare från 187 länder beräknas delta under de två veckor som mötet pågar. Förhoppningarna är att man ska göra framsteg i förhandlingarna om ett nytt klimatavtal som ska färdigställas i Köpenhamn i december nästa år. Diakonia finns på plats för att tillsammans med vara europeiska systerorganisationer arbeta med kampanjen Countdown to Copenhagen - för ett effektivt och rättivst avtal, som både kan klara oss från katastrofala klimatförandringar samtidigt som det garanterar fattiga människors rätt till utveckling.

Luften i Poznan doftar starkt av brunkol och det är lite svårt att andas. Men förhoppningsvis fungerar det som en konstant påminnelse för forhandlarna om allvaret i situationen och nödvandigheten att ställa om vara samhällen till en ren och förnyelsebar framtid. På mötescentret, universitetet och närliggande hotell sjuder det i alla fall av aktivitet. Formella och informella möten och seminarier avlöser varandra och mycket pågar samtidigt, vilket gör det lite svårt att välja hur man ska spendera sin tid.

Idag är det även global aktionsdag för klimaträttvisa. I mer än 90 länder runtom i världen arrangeras demonstrationer, så att förhandlarna här inne ska vara medvetna om att världen har ögonen på dem. Även i Sverige demonstreras det för fullt idag. I Stockholm, Göteborg, Gävle, Jönköping, Kalmar, Lerum, Lund, Malmö, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Vänersborg, Örebro och Östersund visar människor att man vill se krafttag mot klimatförandringarna. Ett starkt budskap som vi tar med oss när vi ska möta den svenska delegationen senare i eftermiddag. Även här i Poznan samlas tusentals människor just nu. Och vad kan vara mer passande än att samlas på "Frihetssplatsen"? Det ar hög tid for en värld fri från fattigdom. Och för att nå dit är det hög tid att tackla klimatförandringarna...

Tove Zetterström
Klimathandläggare