måndag 2 februari 2009

33 000 människor, Desmond Tutu och jag fastar för frihet i Zimbabwe

Läget i Zimbabwe är katastrofalt. Hungern sprider sig snabbt och det riskerar att bli en stor svältkatastrof. Mer än hälften av Zimbabwes 11 miljoner människor får inte mer än ett mål mat om dagen. Koleraepidemin sprider sig snabbt och många sjukvårdskliniker har kollapsat. 3 000 människor har redan dött och många av läkarna som inte fått lön på flera månader har lämnat landet.

Samtidigt hårdnar det politiska klimatet. Jestina Mukoko från Zimbabwe Peace Project hämtades från sitt hem, iklädd enbart pyjamas, av 12-15 civilklädda män den 3:e december. Enbart hennes son blev vittne till händelsen.

Den 24 december dök hon upp på en rättegång i Harare där hon anklagades för att planera väpnad kamp i Zimbabwe, något som kan leda till dödstraff. Enligt hennes advokat var hon drogad och torterad. Idag har 27 kända aktivister försvunnit. Rättegången mot Jestina har nu skjutits upp på obestämd tid. Amnestyrapporter pekar på att hon torterats.

Idag hungerstrejkar 33 000 demokratiaktivister i södra Afrika, inklusive Desmond Tutu, för frihet i Zimbabwe. Det är en rullande hungerstrejk för att öka trycket för demokrati i Zimbabwe och för att sätta press på de afrikanska ledarna inom Afrikanska Unionen.

Läs mer hos våra partner i Zimbabwe om läget i landet. Inte minst i relation till den växande koleraepidemin.

Ställ upp på hungerstrejken du med!

Jag har just gjort det.