tisdag 30 juni 2009

Genuint uttryck för svensk demokrati

Visby badar i sol och nere i kvarteren runt hamnen och Donners plats trängs Diakonias aktivister med kringirrande journalister och riksdagsmän på väg till dagens paneldebatter. Det är varmt, politikertätt och organisationernas roll-ups är nästan lika många som de kringströvande turisterna.

Denna vecka är jag Sommarbloggare på tidningen Dagen. Där bloggar jag om vad som händer i Visby och vilka frågor som diskuteras på alla de hundratals seminarier, debatter, frukostmöten och torgtal som äger rum under politikerveckan. Du är varmt välkommen att följa mig på bloggen här!

I år slår Almedalen alla rekord beträffande antal aktiviteter och seminarier. Det finns anledning att fundera över hur många arrangemang en sån här vecka orkar med. Kanske borde man begränsa utbudet för att få ett större genomslag?

Idag finns det seminarier som samlar två eller tre personer... Med det sagt är Almedalen ändå ett genuint uttryck för svensk demokrati, där politiker, näringsliv, organisationer & massmedia samlas för att diskutera svensk samhällsutveckling. Almedalen står för engagemang, visioner, debatt och vilja att vara med och bygga ett framtida svenskt samhälle. Därför är det viktigt att värna om Almedalen som fenomen, men också fundera över hur veckan ska organiseras för att undvika att ytan och det spektakulära tar över. Det är trots allt för samtalet om vad vi vill med politiken som vi är här.

Bo Forsberg
Generalsekreterare Diakonia